Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ο "αμφιλεγόμενος'' Ούγκο Τσάβες


Ο Ούγκο Τσάβες ήταν οπωσδήποτε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για όλη τη Δύση. Επικράτησε σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις και σε 5 δημοψηφίσματα δημοκρατικά. Κρατικοποίησε την εκμετάλλευση του πετρελαίου της Βενεζουέλας. Αυτό είναι από μόνο του πολύ αμφιλεγόμενο και παρεξηγήσιμο.

 Το όριο της φτώχειας πριν τον Τσάβες στη Βενεζουέλα ήταν άνω του 30%. Επί Τσάβες έπεσε στο 7%. Δημιουργήθηκε εθνικό σύστημα υγείας και τελεφερίκ για να συνδέονται οι πάμπτωχοι κάτοικοι που έμεναν στις φαβέλες με τα αστικά κέντρα.

Ως «Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία», η κυβέρνηση του Τσάβες από το 1998 και μετά εφήρμοσε το πολιτικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει αναδιανομή της γης, προγράμματα στέγασης, μόρφωσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς. Με όση λατρεία βέβαια τον βλέπουν οι φτωχοί Βενεζουελάνοι, με άλλο τόσο σκεπτικισμό τον βλέπει η μεσαία και ανώτερη τάξη της χώρας, αλλά και η πετρελαϊκή ελίτ, η οποία τον κατηγορεί για λαϊκισμό, υποκρισία και δικτατορικές διαθέσεις.

Οπωσδήποτε λοιπόν θεωρείται αμφιλεγόμενος... Κάθε ηγέτης που εκλέγεται άλλωστε δημοκρατικά επί 14 συναπτά έτη είναι αμφιλεγόμενος. Ένας αμφιλεγόμενος δικτάτορας που αγαπούσε τα δημοψηφίσματα και εκλεγόταν πάντα δημοκρατικά. Αυτά για το πως ορίζονται οι έννοιες. Για τη χρήση των λέξεων και τη σκοπιμότητα τους. Κανείς δυτικός ηγέτης δεν συλληπήθηκε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Βενεζουέλας. Ήταν αμφιλεγόμενος βέβαια. Δεν προώθησε τα συμφέροντα τους. 



Στην πρώτη και δεύτερη φωτογραφία αμφιλεγόμενοι κάτοικοι της Βενεζουέλας, εκατοντάδες χιλιάδες, προσέρχονται μιλούνια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αμφιλεγόμενο ηγέτη τους. Προφανώς είναι εξαπατημένοι κατά τη δύση αφού δεν διέγνωσαν ότι η αξιοπρέπεια που τους χάρισε ο Τσάβες ήταν αμφιλεγόμενη. 


Στην τρίτη φώτο αμφιλεγόμενοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής δίπλα στη σωρό του. Της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Περού. Η Φερνάντεζ Κιρστερ , ο Μοράλες και ο Μουχίκο. Αμφιλεγόμενοι και αυτοί. Δείτε την απλότητα! Ούτε κουστούμια ούτε γραβάτες, ούτε glamorous σωτήρες των εθνών τους. Απλοί άνθρωποι που είναι ένα με τον κόσμο. Αμφιλεγόμενοι οπωσδήποτε. Δεν είναι ξεκάθαροι όπως ο Αντωνάκης, ο Ολάντ που έχει ανεβάσει την ανεργία στη Γαλλία ήδη στο 10%. 



Είμαι σίγουρος, όσο διαβάζω, ότι ο Τσάβες ήταν ένας πολύ αμφιλεγόμενος άνθρωπος. Και αυτοί οι χαζοί κάτοικοι της Βενεζουέλας. Αμφιλεγόμενοι ψηφοφόροι. Ξεγελιούνταν για μία 15ετια. Ας διαβάσουν λίγα άρθρα από τον δυτικό τύπο. Να καταλάβουν και να γνωρίσουν τι σημαίνει αμφιλεγόμενος. Η τρίτη φώτο απλά μου αρέσει. Δύο μη αμφιλεγόμενοι ηγέτες μας "κοιτάζονται με λατρεία". Την ίδια πολιτική ακολούθησαν. Έτσι θα κοιτάζει σε λίγο καιρό και ο Σαμαράς τον Βενιζέλο. Σχεδόν ερωτικά. Στην ανάγκη τους να συνεχίσουν να κυβερνούν με οποιοδήποτε κόστος συνεχίζοντας να ζουν το μύθο τους και πλουτίζοντας αθέμιτα μέσα στη βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Που απλά πρέπει να θυσιάζεται για να σώζεται και να παραχωρεί τον πλούτο σε μια διαπλεκόμενη επιχειρηματική, τραπεζική και μιντιακή κλεπτοκρατία. Όλοι αυτοί σε λίγο καιρό θα κοιτάζονται κάπως έτσι. Καθόλου αμφιλεγόμενα.





Κλείνοντας ας παραθετούν τα λόγια του ''αμφιλεγόμενου'' Ούγκο Τσάβες για την πατρίδα μας
''Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε;
Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί.
Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;».
Μα... γιατί έκλεψε! Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση.
Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους. Γι’ αυτό φυλακίστηκαν.
Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ’ τα πόδια μας.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΤΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ! ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου