Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ονειρεύομαι !




Ξύπνησα από το λήθαργο μου. Προφανώς κοιμόμουν χρόνια τώρα. Έμαθα ότι στη χώρα των λωτοφάγων άλλαξαν πολλά. Είπα , λοιπόν, να πληροφορηθώ από τα έγκριτα μέσα τι είχε γίνει. Διάβασα όλους τους επιφανείς αρθογράφους. Μανδραβέλη, Δοξιάδη, Ζούλα, Παπαδημητρίου, Κασσιμάτη, Καρακούση, Πρετεντέρη, Μαυρίδη, Στούπα. Έμαθα πως στη χώρα μέχρι πρότινος, είμασταν όλοι βολεμένοι, διορισμένοι, κηφήνες, απατεώνες, κλέφτες και πολλά άλλα που δεν τα χωρεί ο νους σου. Κάτι με έπιασε. Μα όλοι οι φίλοι μου ήταν όλα αυτά; Πήρα μερικούς να τους ρωτήσω. Ρε σεις τρωκτικά τι κάνατε τόσα χρόνια; Γιατί μας καταστρέφατε; Πολλοί όμως έλειπαν. Είχαν πάει λέει στο εξωτερικό για δουλειές. Άλλοι γιατροί, άλλοι επιστήμονες, οι γυναίκες σερβιτόροι ή και καθαρίστριες έφευγαν για να επιβιώσουν. Καλά νέα λέω, εδώ θα έμειναν οι τίμιοι. Τα λαμόγια ας πάνε να διαφθείρουν τα ξένα κράτη.

Το ηθικό μου αναπτερώθηκε ιδίως, όταν σύμφωνα με όλα τα έγκριτα αναγνώσματα και ακούσματα, πληροφορήθηκα ότι κάποιες συμμορίες της δραχμής, κάποιοι λαϊκιστές που ήθελαν την Ελλάδα να μπει στο περιθώριο νικήθηκαν στις εκλογές αν και έπαιζαν παράξενα παιχνίδια. Χάρηκα! Επιτέλους, θα ζήσω σκέφθηκα, σε ένα δίκαιο κράτος, με θεσμούς, με δικαιοσύνη, με αξιοκρατία. Αυτοί οι φθηνοί λαϊκιστές που έλεγαν ότι δεν υπάρχει σωτηρία με τον τρόπο που κυβερνιόμαστε , το έλεγαν εκ του πονηρού. Το διασταύρωσα από όλους τους επιφανείς και έγκριτους δημοσιογράφους. Αυτοί με πληροφόρησαν ότι αυτά τα κόμματα της συμμορίας της δραχμής ήταν τα ίδια που τόσα χρόνια κυβερνούσαν! Αυτοί φθαίνε για όλα. Μου φάνηκε λογικό. 

Άνοιξα την τηλεόραση να δω τα νέα πρόσωπα, τους νέους φορείς που διόρθωσαν τα κακώς κείμενα όλων των προηγουμένων ετών, που αναμφίβολα ήταν πολλά. Μα είδα τα ίδια πρόσωπα πάλι στην εξουσία. Λέω, δεν μπορεί, κάτι γίνεται, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Ξαναδιάβασα πιο προσεχτικά. Μανδραβέλη, Δοξιάδη, Ζούλα, Παπαδημητρίου, Κασσιμάτη, Καρακούση, Πρετεντέρη, Μαυρίδη, Στούπα. Τελικώς το κατάλαβα. Δεν είταν αυτές ακριβώς οι συμμορίες της δραχμής που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια αλλά οι πολιτικές τους. Τώρα οι πολιτικές άλλαξαν. Δηλαδή μας κυβερνούν οι ίδιοι που καταγγέλλουν ότι οι συμμορίες της δραχμής μας κυβερνούσαν από το παρασκήνιο. Τώρα πλέον δεν υπάρχει ευνοιοκρατία, δεν υπάρχει κομματικοποίηση του κράτους, δεν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχουν χαριστικά εργολαβικά συμβόλαια σε κολλητούς, χαριστικά δάνεια, μαϊμού αναθέσεις υπερτιμολογημένων δημοσίων έργων. Αυτοί που πάντα ήταν στην εξουσία 30 χρόνια αλλά αναγκάζονταν να εφαρμόσουν πολιτικές που δεν ήθελαν, τώρα μπήκαν στον ίσιο δρόμο και έγιναν φορείς της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης. Κυρίως της αξιοκρατίας.

Δεν μου φάνηκε λογικό. Ξαναδιάβασα λοιπόν τους έγκριτους μέχρι που πείστηκα. Οι κοινωνικά αλληλέγγυοι εταίροι μας, έχουν βαλθεί, λέει, να μας σώσουν. Η Ευρώπη είναι γνωστό ότι είναι διαχρονικά δίκαιη, ειρηνική δύναμη και σίγουρα ότι κάνει το κάνει για το καλό μας. Δεν ήξερε άλλωστε τόσα χρόνια τι γινόταν εδώ, δεν πουλούσε χρηματοοικονομικά προϊόντα , δάνεια και όπλα στην Ελλάδα, ενώ τρόμαξε κι αυτή από τις συμμορίες της δραχμής που απειλούν τη χώρα. Τότε  και αυτή κατάλαβε ότι αυτοί που ήταν τόσες δεκαετίες στην Ελλάδα υπεύθυνοι για την κατάσταση της ήταν τελικά αξιόπιστοι συνομιλητές και συνέχισε να συναλλάσσεται μαζί τους σε διάφορα μέτωπα ιδιωτικοποίησης του κράτους. Εκπόνησε βέβαια σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, μέσω ειδικών και τεχνοκρατών και φιλελευθέρων για την αναγκαία σωτηρία μας, που αν δεν τα υιοθετούσαμε θα μας πτωχεύανε. Κάποιος λέει Γιούνκερ, παρότι ήταν αρχηγός του Eurogroup μέχρι πρότινος, είπε, πριν λίγες ημέρες, ότι στην Ελλάδα πηγαίναμε στα τυφλά και δεν πρέπει να εφαρμοστεί ξανά τέτοιο καταστροφικό σχέδιο. Υπέθεσα πως είναι και αυτός μέλος της συμμορίας της δραχμής και πως σίγουρα δεν έχει διαβάσει Μανδραβέλη, Δοξιάδη, Ζούλα, Παπαδημητρίου, Κασσιμάτη, Καρακούση, Πρετεντέρη, Μαυρίδη, Στούπα. 

Άρχισα να περπατώ. Κλειστά μαγαζιά ολούθε. Παντού «ενοικιάζεται» , «πωλείται». Μου θύμισε τα «ενοικιάζεται» , «πωλείται» του ελληνικού δημοσίου. Οπότε, λέω, δεν μπορεί καλό είναι αυτό. Κάπως έτσι πρέπει να ξεκινά η ανάπτυξη. Ο κόσμος όμως ήταν σκυθρωπός στους δρόμους. Είδα και κόσμο στα σκουπίδια. Όχι κλεφτά αλλά μέρα μεσημέρι να φλερτάρει με τους κάδους.
Μήπως δεν ήρθε ακόμα η ανάπτυξη φοβήθηκα προς στιγμήν και έχουμε πτωχεύσει; Ανησύχησα. Έξω από ένα περίπτερο διάβασα τους τίτλους. Ο πρωθυπουργός μας, που αγαπά τον πολιτισμό και δώρισε και 11 εκατομμύρια και σε ένα ίδρυμα στου οποίου το Δ.Σ. είναι ο αδερφός του τα είπε όλα ορθά κοφτά.  "Αυτό είναι το σχέδιο μου για BING BANG ευημερίας!'' Τρόμαξα. Λέω όταν έρθει αυτή η ανάπτυξη θα βρέχει ευρώ στους δρόμους, να πάρω μία ομπρέλα. «Μηδενική ανοχή στους φοροδιαφεύγοντες. Οι πλούσιοι θα πληρώσουν και αυτοί για την κρίση». Βοούσαν τα πρωτοσέλιδα. Ένας σοβαρός τεχνοκράτης Υπουργός Οικονομικών τα εγγυάτο όλα αυτά. Το έλεγαν και όλοι οι επιφανείς.

   Κάπου σε ένα μονόστηλο διάβασα ότι ο ίδιος Υπουργός απέσυρε λέει, τελευταία στιγμή, νομοσχέδιο με το οποίο χάριζε το 80% του πρόστιμου από τους παρανόμως πλουτίσαντες της λίστας Λαγκαρντ. Ακόμη και η Τρόικα του είπε ότι όλοι εκεί στη λίστα , εκατοντάδες ονόματα, που ήταν παρένθετοι, κουμπάροι και συγγενείς αυτών που ήταν και είναι στην εξουσία, έπρεπε κάποτε και αυτοί να πληρώσουν συμμετέχοντας στα βάρη και στην κρίση που δημιούργησαν. Όμως υποθέτω ότι ο Υπουργός μας θα τους εξήγησε ότι τόσα χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από αυτούς, επειδή αυτοί μας προφυλάττουν από τις συμμορίες της δραχμής. Πείστηκα. Ούτως ή άλλως θα τους είπε εμείς τα λεφτά τα φέρνουμε, ό,τι θέλατε υπογράψαμε, τι ανακατεύεστε τώρα; Δικός μας λογαριασμός πως κάνουμε κουμάντο. Μήπως προτιμάτε τις συμμορίες της δραχμής; Η Τρόικα τι να πει και αυτή, αφού μια χαρά συνεργάζεται ούτως ή άλλως με την κυβέρνηση άφθονες αγοραπωλησίες συμβαίνουν, κατάλαβε ότι δεν πρέπει να επεμβαίνει σε αυτά. Ούτε στην ακύρωση της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης η οποία πάλι αν επιταχυνόταν θα ήταν κακό για τον τόπο και έτσι οι δικαστές θεμελίωσαν το ιερό δικαίωμα τους να αποδίδουν δικαιοσύνη σε ρυθμούς Μοζαμβίκης. Όμως και οι δικαστές είπαν στην Τρόικα ότι έτσι πρέπει να γίνεται αφού αλλιώς θα αναλάβουν την εξουσία στον τόπο οι συμμορίες της δραχμής οπότε δεν θα πρέπει να τους πιέζουν για να δουλεύουν κάπως περισσότερο από 7 μήνες το χρόνο. Έτσι σώπασε η Τρόικα.

Κάποιοι παραπέρα διαμαρτύρονταν για τις τράπεζες που έχουν πάρει πάνω από 70 δισσεκατομύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια από το ελληνικό δημόσιο με χρέωση των ιδίων και των πολιτών της Ελλάδας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, χρήματα που θα πληρώνουν γενεές χωρίς αντίκρυσμα. Διάβασα όμως τους έγκριτους. Τα λεφτά λέει πήγαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τώρα αναπτύσσονται σε ένα πιο ανταγωνιστικό και φιλελεύθερο περιβάλλον. Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις έβλεπα ότι έκλειναν ή ότι έφευγαν όλες από την Ελλάδα αλλά έτσι είναι η ανάπτυξη σκέφθηκα. Θα έρθουν άλλες πιο έξυπνες. Χάρηκα και με το κράτος που έχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Δεν πήρε ούτε καν τον έλεγχο αφού τους πλήρωσε τόσες φορές το μετοχικό τους κεφάλαιο πάλι και πάλι και πάλι. Με χρέωση μας φυσικά. Αυτό είναι να έχεις εμπιστοσύνη! 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μουρούτης απηύθυνε ένα τιτίβισμα (twitter) στον κόσμο των ιθαγενών για τα γεγονότα της Κύπρου. 
«Σήμερα η Κυπριακή Βουλη απέρριψε πανηγυρικά τις πολιτικές του Συριζα»!

Ονειρεύομαι.

To τιτίβισμα του κ. Μουρούτη
https://twitter.com/gmourout/status/314109327277449218



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου