Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα φέρουμε πίσω τα κλεμμένα



Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, συνεπάγεται τη δίκαιη φορολόγηση όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως ορίζει το Σύνταγμα: ανάλογα με την δυνατότητα του καθενός να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη. 

Τα τεράστια ποσά του παράνομου πλούτου που αποκτήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κρύβονται σε τράπεζες κρατών φορολογικών παραδείσων εκτός Ελλάδος. Αυτά αφορούν ιδίως μίζες και προϊόν άλλων έκνομων δραστηριοτήτων όπως και τα τεράστια ποσά της φοροδιαφυγής

Τα ποσά αυτά αποκτήθηκαν από επίορκους, στο Υπουργείο Υγείας λόγου χάρη για υπογραφή υπερτιμολογημένων συμβάσεων εξοπλισμού ή προμηθειών των νοσοκομείων, στο Υπουργείο Άμυνας για εξοπλισμούς, για προγράμματα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν ή για έργα που εκτελέστηκαν σε μακέτες μόνο, ή διαφημιστικές καμπάνιες που πληρώθηκαν χωρίς ποτέ να εκτελεσθούν!

Τα ποσά αυτά δεν κυνηγήθηκαν από τις φορολογικές αρχές της χώρας, δεν φορολογήθηκαν και δεν τροφοδότησαν τα δημόσια ταμεία. Από την άλλη το κράτος ακολουθεί μια εξοντωτική φορολογική πολιτική που σαρώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καταστρέφοντας κάθε παραγωγική δραστηριότητα αλλά και κάθε ελπίδα ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας. (Πώς κρύβουν τα κλεμμένα http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1859779)

Έπρεπε ήδη να έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες ενέργειες από το κράτος, ώστε να ελεγχθεί η ακίνητη περιουσία των οff-shore, να φορολογηθεί, αλλά και να ελεγχθεί δικαστικά η προέλευσή του προς αποκατάσταση της νομιμότητας αλλά και της φορολογικής ισότητας.

Εντός της επικράτειας υπάρχουν πάνω από 6500 οff-shore εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία! Τις εταιρείες αυτές μπορούν να ελέγξουν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι αρχές, αφού εύκολα εντοπίζονται τα ακίνητα που βρίσκονται στο όνομα τέτοιων εταιριών. Τα ακίνητα αυτά δηλώνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία στα κρατικά έγγραφα, στα υποθηκοφυλακεία, στα κατά τόπους κτηματολόγια, στις εφορίες, στη ΔΕΗ, κλπ. Το κράτος τις γνωρίζει. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεση του εδώ και χρόνια τα στοιχεία.

Πρόσφατα αποφάσισε να ξεκινήσει τον έλεγχο. Πόσες από αυτές τις 6500 off-shore έχουν ελεγχθεί; Ο κ. Στουρνάρας μας το είπε: 35…

Ελέγχονται δε και άλλες 300. Δηλαδή ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για το 0.5% των off-shore ενώ αισίως, μετά από χρόνια, όταν θα ελεγχθούν κάποτε και οι άλλες 300, ο έλεγχος θα αγγίξει το 5%. (βλέπε «Οι λαγοί των off shore και οι χελώνες του Στουρνάρα» http://www.avgi.gr/article/828217/oi-lagoi-ton-off-shore-kai-oi-xelones-tou-stournara).

Όμως, ο όγκος του πραγματικά παράνομου και μηδέποτε φορολογημένου πλούτου των ελληνικών συμφερόντων offshore εταιρειών, δεν βρίσκεται καν σε αυτές τις 6500 υπεράκτιες εταιρείες που απέκτησαν ακίνητα στην Ελλάδα: οι εταιρείες αυτές αποτελούν απλά τη μύτη της μύτης του παγόβουνου.

Ο πραγματικός πλούτος των ελληνικών συμφερόντων off-shore εταιρειών, που αποκτήθηκε κυρίως παράνομα, δεν επενδύθηκε σε ακίνητα στην Ελληνική επικράτεια. Επενδύθηκε σε κότερα με ξένη σημαία, σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, σε μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο στην Ελλάδα ή και μη εισηγμένες, σε ακίνητα στο Λονδίνο και στο Μαϊάμι, και σε πολλούς άλλους προορισμούς που δεν φαντάζεται καν ο κακόμοιρος και φορολογικά εξαθλιωμένος Έλληνας πολίτης.

Το πραγματικά παράνομο και μηδέποτε φορολογημένο χρήμα ελληνικών συμφερόντων off-shore εταιρειών, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται εκεί! Νομιμοποιείται σε επενδύσεις ή αγορές και εντός της χώρας μας κατά τα ανωτέρω! (βλ. και http://www.sofokleousin.gr/archives/140264.html)

Εκεί βρίσκεται λοιπόν o πλούτος και όχι στα συρτάρια, ούτε στα σεντούκια που δηλώνει ο κ. Στουρνάρας από όπου πρέπει να βρεθεί για να επιστραφεί στις τράπεζες. Εκεί βρίσκονται φραγκοδίφραγκα. Λες και είμαστε υποχρεωμένοι οι Έλληνες πολίτες να έχουμε τα χρήματά μας στις τράπεζες. Λες και όταν δεν το κάνουμε, είμαστε παράνομοι!

Η κοινωνία σχεδόν στέγνωσε, αφαιμάχθηκε. Δεν υπάρχει άλλο λίπος. Έχει μείνει το σαρκίο. Κάποιοι παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Το γιατί κανείς μας δεν μπορεί να το υποθέσει.

Το κράτος μας, κυνηγά τον παράνομο και μηδέποτε φορολογημένο πλούτο ή όχι;

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Όχι!



Ενδεικτικά πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ότι μόνο για την Ευρώπη, οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων δια της εγκατάστασης τους σε φορολογικούς παραδείσους, είναι σκανδαλώδεις και αντιστοιχούν στο 10% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος (βλ. ΟΑΣΑ: ψάξτε στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ευρώπη http://www.tanea.gr/news/economy/article/5000735/psakste-stoys-forologikoys-paradeisoys-kai-sthn-eyrwph/).

Εκεί συνυπολογίζονται και κρύβονται και οι δικές μας off-shore με τους επιτήδειους προστάτες του παράνομου και μηδέποτε φορολογημένου πλούτου τους, στην Ελλάδα, όταν εδώ αποκτήθηκε ο πλούτος αυτός.

Στο μεταξύ ήδη τα ίχνη του παράνομου και φοροδιαφεύγοντος ελληνικού πλούτου χάνονται. Οι επιτήδειοι τον προστατεύουν. Πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία της off-shore εταιρείας σε τρίτους αχυράνθρωπους ή και συχνά ολόκληρη την εταιρεία. Επαναμεταβιβάζουν αν χρειαστεί.

Με τους ρυθμούς της χελώνας που προχωρά το ελληνικό κράτος, δεν θα βρει τίποτα ακόμα και όταν ολοκληρώσει τον έλεγχο του 5% των εταιριών που έχει στο στόχαστρο σήμερα.

Πρόκεται περί αστοχίας ή συνειδητής παράλειψης δια κωλυσιεργίας;
Τι δείχνει το 0.5% του ελέγχου;

Ανικανότητα ή έλλειψη βούλησης;

Γιατί ο έλεγχος των off-shore δεν δίδεται στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και ταξιδεύει από Δ.Ο.Υ. σε Δ.Ο.Υ. και από υπηρεσία σε υπηρεσία; Γιατί δεν εξοπλίζονται οι Οικονομικούς Εισαγγελείς με αρμοδιότητες, αλλά και ικανό προσωπικό, ώστε με θεσμική κατοχύρωση και πολιτική κάλυψη να κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους, όπως μόνο εκείνοι ξέρουν και μπορούν;

Δηλαδή ελέγχοντας γρήγορα και αποτελεσματικά, καταλογίζοντας τους φόρους, ξετρυπώνοντας τους παραβάτες να αποκαταστήσουν επιτέλους τα δημόσια ταμεία ως προς τους φόρους και τον πλούτο που πρέπει να επιστρέψει, προς ανακούφιση της εξαθλιωμένης από την υπερφορολόγηση ελληνικής κοινωνίας;

Από τους προσφάτως παραιτηθέντες Οικονομικούς Εισαγγελείς, αφαιρέθηκαν αρμοδιότητας δια της εκ νέου δημιουργημένης θέσης Εισαγγελέως Διαφθοράς, με τρόπο που ψαλίδισε τις αρμοδιότητές τους. Για αυτό και πρόσφατα εκείνοι παραιτήθηκαν. (Τί οδήγησε στην παραίτηση τους δυο οικονομικούς Εισαγγελείς http://www.tovima.gr/society/article/?aid=512050).

Ακόμα παραπέρα: Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά από τους δανειστές και τους εταίρους της, την Αμερική μέσω του Δ.Ν.Τ., τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, να ζητήσουν και να απαιτήσουν από κοινού, όχι μόνο τα τυπικά στοιχεία των ελληνικών συμφερόντων off-shore, όπου και αν βρίσκονται, αλλά και την επιστροφή του μαύρου χρήματος;

Αναφέρομαι σε πολιτική βούληση και δράση, φορολόγηση πραγματική, σε νούμερα, σε χρήμα που θα απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από τη φορολογική λαίλαπα που τη σπαράζει.

Το κίνητρό τους θα είναι ουσίας: οι δανειστές και οι εταίροι δεν θέλουν μια νεκρή ελληνική οικονομία, στην οποία θα έχουν πετάξει 360 δισεκατομμύρια από λεφτά των φορολογούμενων πολιτών τους, σε ένα ελληνικής κοπής βαρέλι χωρίς πάτο.

Ούτε ωφελεί κανέναν τους να νεκρώσουν την πραγματική ελληνική οικονομία, προς εξυπηρέτηση ενός τοπικού φαύλου συστήματος!

Εδώ και χρόνια φωνάζουν, η Αμερική και η Γερμανία, ότι για την κρίση στην Ελλάδα δεν παραπονείται κανείς πλούσιος ή ισχυρός, ενώ οι New York Times πρόσφατα δημοσίευσαν πως μια ολιγαρχική ελίτ εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι σε πιέσεις της Τρόικας οφείλεται η απόσυρση της τροπολογίας Στουρνάρα, η οποία θα χάριζε τα 80% των προστίμων της λίστας Λαγκάρντ.

Γιατί οι ιδιοκτήτες των παράνομων off-shore (γιατί υπάρχουν και νόμιμες, για αληθινά εξωχώριες δραστηριότητες) δεν αγγίζονται και δεν πληρώνουν κανέναν από τους δεκάδες φόρους, που μανιωδώς χρεώνει και ειπράττει το κράτος με μαφιοζιλίκια, με την απειλή πλειστηριασμών για μικροποσά και εξωπραγματικούς τεκμαρτούς φόρους.

Έσχατη απειλή, η φυλάκιση ως επαπειλούμενη κύρωση, στερεί την ατομική ελευθερία στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους που αυθαίρετα τους έχει ποσοτικοποιήσει το κράτος, για να εξυπηρετήσει τις σπατάλες του.

Κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να βγάλει νόημα από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας:

-Συνδέεται η υπερβολική καθυστέρηση ελέγχου, που είναι πιο αργή ακόμα και από τους ρυθμούς της χελώνας, με την προστασία των πραγματικών μετόχων των off-shore;

-Έχει καμιά σχέση αυτό με την Ομερτά;


-Ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και μέτοχοι των off-shore;


-Είναι πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, οι χρηματιστές, οι ειδικοί σύμβουλοι, ποιοι είναι αλήθεια;


-Ποιους αφορά η κρίση;


-Ποιοι πληρώνουν και για ποιους;


-Είναι αλήθεια συνταγματικά επιτρεπτό να πληρώνουν οι φτωχοί και να φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι οι πλούσιοι και οι απατεώνες;

-Ποιοι θυσιάζονται και υπέρ ποιων;


-Τι σημαίνει σωτηρία της οικονομίας;


-Μήπως και η ίδια η σωτηρία έγινε μπίζνα;



- Γιατί από 24.710 εμβάσματα στο εξωτερικό επελέγησαν 336 υποθέσεις και, τελικώς, ελέγχθηκαν δύο;

- Γιατί έχουμε μηδέν έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ από τον Σεπτέμβριο του 2010 που παρελήφθη επισήμως


-Γιατί από τα αρχεία των ΔΟΥ και του TAXIS εντοπίστηκαν 2.323 "ύποπτες" υποθέσεις, εκδόθηκαν 1.800 εντολές ελέγχου, ελέγχθηκαν 329; 
«Εωράκαμεν τους ληστάς» (http://topontiki.gr/article/5284/)στα πρόσωπα του περιπτερά, του μικροεπιχειρηματία και του μικρομεσαίου, οι οποίοι πιθανόν να πήραν ψίχουλα που όμως τα πλήρωσαν ήδη πολλαπλάσια;


Αυτούς συντρίψανε, στα πλαίσια της «συλλογικής ευθύνης του μαζί τα φάγαμε»! Γύρω όμως μας οι μπίζνες του παράνομου πλούτου παραμένουν ανέγγιχτες και ίσως μεγαλώνουν.

H αποκατάσταση του κράτους δικαίου απαιτεί τη φορολογική ισότητα όλων ενώπιον του Νόμου, όπως λιτά και απόλυτα ορίζει το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Η συνταγματική διάταξη ΔΕΝ είναι κενή περιεχομένου. Έχει θετικό αλλά και αρνητικό περιεχόμενο για το κράτος, δηλαδή επιβάλλει σε αυτό πράξεις αλλά και αποφυγή παραλείψεων για την αποκατάσταση της ισότητας.

Σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα προϊόντα μιζών, παράνομων κερδών και εισοδημάτων φοροαπαλλαγής και φοροδιαφυγής πρέπει να ερευνηθούν από το κράτος και τη Δικαιοσύνη!

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι όλοι μασουλήσαμε και ευθυνόμαστε για την κρίση, η κοινωνία πλήρωσε το μερίδιο της. H κοινωνία! Όχι οι ισχυροί, οι οποίοι και συναλλάχθηκαν παράνομα, αφαιμάζοντας και παρακρατώντας χρήμα που πρέπει να επιστρέψει στην πραγματική οικονομία!

Πρέπει να γίνουν τα νόμιμα και τα δέοντα! Άλλως υπάρχει επιλεκτική αδικία, που δεν αρμόζει σε κανένα κράτος δικαίου!

Γύρω μας υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μάτια που παρακολουθούν βουβά και με θυμό. Πολλά πλέον εξαθλιωμένα και με μίσος, και φευ, ο κίνδυνος είναι ότι θα εκδικηθούν τυφλά. Δυστυχώς, όχι απαραίτητα δημοκρατικά και συντεταγμένα, όπως δικαιούται η Ελληνική Πολιτεία.

Ο κ. Χρήστος Λαδάς είναι μάχιμος δικηγόρος, LLM Universtiy of Manchester, και μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚM

2 σχόλια:

  1. Καμμιά βιώσιμη, σταθερή και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση δεν προχώρησε.
    Για ανάκτηση της παρελθούσς φοροδιαφυγής των εχόντων, δεν υπάρχει καμμία απολύτως διάθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
    Ούτε διαφαίνονται μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, συντόμευσης χρόνων τελεσιδικίας, απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών για επενδύσεις κτλ.
    Ούτε κλείσιμο άχρηστων φορέων του Δημοσίου (ακόμη υπάρχει ...Οργανισμος Αποξηρανσης Κωπαίδας), με ενίσχυση των χρήσιμων.
    Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και νέοι, είναι πάντα "παιδιά κατώτερου θεού".
    Η τρικομματικη και πολύ περισότερο η σημερινή δικομματική κυβερνηση απέτυχε, ακόμη στις όποιες διακηρυγμένες προθέσεις της για ορθολογικές και υπερώριμες μεταρρυθμίσεις, για επανόρθωση σφαλμάτων και για αντίμετρα κοινωνικής συνοχής (που προβλεπόταν στις λεγομενες προγραμματικές συμφωνίες των "τριών" μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012).
    Δεν υπάρχει καν διάθεση.

    Απολογισμός και νεκρολογία: Ένας χρόνος τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και το τέλος του
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/06/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο ίδιο πλαίσιο afterciris. Προσυπογράφω.
    Το τέλος του όμως δεν ξέρουμε ακόμα ούτε τι θα το διαδεχτεί, ούτε πολύ περισσότερο πώς θα τα καταφέρει.
    Ο χρόνος δε πιέζει και λειτουργεί εις βάρος μας.
    Thnx for sharing

    ΑπάντησηΔιαγραφή