Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Τραχανάδες

Στο Παρίσι, για λογαριασμό της χώρας, κάποιοι αστείοι χαρτογιακάδες με ύφος περισπούδαστο διαπραγματεύονταν για κρίσιμα ζητήματα με την Τρόικα. Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση από την Τρόικα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανακοινωθέν που απευθυνόταν σε παιδιά νηπιαγωγείου.

''Απλώσαμε τον τραχανά θα τον μαζέψουμε μετά με την Τρόικα''.

Μετά χτύπησε το κουδούνι για διάλειμμα και μαζεύτηκαν ξανά για να δουν τι θα πουν στα δελτία των 9.

Από τον κυβερνητικό θίασο σε ρόλο μαέστρου ο Γκίκας-Χαρδούβελης. Ή αλλιώς ο ''εθελόδουλος αναλυτής των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών της Ελλάδας» κατά την μαντάμ Βούλτεψη που υποδύεται εσχάτως το ρόλο της κυβερνητικού εκπροσώπου. Όταν η Σοφία Βούλτεψη έλεγε τον Χαρδούβελη ''εθελόδουλο''

Ο Γκίκας Χαρδούβελης θεωρείται σοβαρός οικονομολόγος. Ως σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη έσπρωχνε τον κοσμάκη να τζογάρει στο χρηματιστήριο για να ανεβούν οι αξίες του real estate που συνδέοταν και με τις κερδοσκοπικές φούσκες των τραπεζών των οποίων ήταν στέλεχος. Μετά θυμήθηκε ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων είναι απαραίτητοι για να μην αποφευχθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων. Για τον ΕΝΦΙΑ που υπέγραψε μας είπε ότι επειδή δεν τον εμπνεύστηκε δεν θα τον σχολιάσει.

Άντρας με παντελόνια ο Γκίκας, όπως και ο πολύς Λαζαρίδης (διακρίνεται δεξιά στην εικόνα). Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του εξαφανισμένου Αντωνάκη. Ήταν ο εμπνευστής της θεωρίας των δύο άκρων, του μίσους και του φόβου που έσπερνε η ακροδεξιά πριν λίγους μήνες στον κοσμάκη για να κρατήσει τα γίδια στο μαντρί όσον αφορά τα ψηφαλάκια. Πολιτικός καιροσκόπος που ξεκίνησε από το ΚΚΕ και φώλιασε στη ζεστή αγκαλιά του Αντώνη για τη σωτηρία της χώρας. Στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή και αντιπολίτευση, δήλωνε ότι οι πολιτικοί που προκαλούν με τις δηλώσεις του είναι φυσιολογικό να προπηλακίζονται...


Αξίζει πάντως να προσέξουμε την εικόνα της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά αποτελείται από φυσιογνωμίες θλιβερές ακόμα και στην στημένη φωτογραφία. Πρόσωπα αμήχανα, νευρικά, ένοχα και ηττημένα. Ακούν πόσο πίσω έχουν μείνει οι δείκτες, πόσους φόρους και ισοδύναμα πρέπει να φορτώσουν ακόμα στα σφάγια και διάφορα νούμερα που αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια που πρέπει να μαζέψουν από εμάς. Οι Τροικανοί είναι χαλαροί και γελούν. Με τι δεν ξέρω. Γενικά πάντως δεν ασχολούνται σοβαρά με τους τύπους που έχουν απέναντι τους.

Τις ίδιες μέρες στην Ελλάδα το ίδιο σύστημα οικονομικών και πολιτικών απατεώνων αφού υπέγραψαν τις συμβάσεις που τους παρήγγειλαν οι κατασκευαστές και οι εθνικοί μας εργολάβοι για την κατασκευή των μεγάλων δρόμων του οδικού μας δικτύου, τώρα ψάχνουν τα ισοδύναμα των 350 εκατομμυρίων ευρώ που θα μας φορτώσουν με φόρους για να καταβληθεί αποζημίωση στον Μπόμπολα και στον Κόκκαλη για την μειωμένη κίνηση στους δρόμους. Αποζημίωση μαμούθ σε Κόκκαλη, Μπόμπολα για τους αυτοκινητόδρομους.

Ωραία η διαπλεκόμενη και κρατικοδίαιτη ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα! Καθορίζουν οι ίδιοι το κέρδος τους συναλλασσόμενοι με την κυβέρνηση, το υπαγορεύουν στους Υπουργούς και το συμφωνούν με ρήτρες αποζημίωσης που πληρώνουμε εμείς σε περίπτωση αστοχίας. Στα εγκαίνια κατασκευής των δρόμων πάντως εμφανίζονται μόνο οι Υπουργοί χαμογελαστοί στις κάμερες. Ο Κόκκαλης ή ο Μπόμπολας δεν φαίνονται πουθενά. Αφήνουν τις γλάστρες να φωτογραφίζονται. 

Περίπου τα ίδια θα μας κοστίσουν και τα παιχνιδάκια των ιδιωτικοποιήσεων με τα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών. Τα πούλησαν με 260 εκατομμύρια ευρώ για να τα νοικιάσουν μετά από τους αγοραστές τους, τράπεζες ιδίως, με 600 εκατομμύρια, Τα πούλησαν 260 εκατομμύρια , τα νοικιάζουν με 600. Sale and lease back λέγεται τεχνοκρατικά η μέθοδος αυτή που στον Ποινικό Κώδικα πάντως ορίζεται ως απιστία για τους δημόσιους λειτουργούς. Η ζημία για το δημόσιο είναι κακουργηματική και στις δύο περιπτώσεις αλλά φαντάζομαι ότι κανείς Εισαγγελέας δεν θα ασχοληθεί. Business as usual. 

Μια υπέροχη ταινία που γυρίστηκε στη Γαλλία, την χώρα της πρόσφατης εθνικής μας διαπραγμάτευσης, "Το μίσος'', είχε ως επιμύθιο ότι όταν πέφτεις σημασία δεν έχει η πτώση αλλά η πρόσκρουση. Ας την δουν αυτοί που μας μιλούν για τραχανάδες. Ο τραχανάς είναι ένα υγιεινό, κυρίως χειμωνιάτικο φαγητό, το οποίο όμως μπορεί και να ξινίσει. Μπορεί βέβαια να κρατήσει ζεστό το σώμα τον χειμώνα, εποχή που μπορεί να συντάσσονται απολογητικά υπομνήματα, με τις χειροπέδες να καιροφυλακτούν και την έπαρση της αλαζονείας αίφνης να μετατρέπεται σε αγωνία για την ελευθερία, κατά τα έργα και τις ημέρες του καθενός.

Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, απαραίτητη συνθήκη για την κοινωνική συνοχή, δεν θα υπάρξει αν πολύς κόσμος δεν επισκεφθεί τα γραφεία των ανακριτών και δεν εξηγηθεί για όλα τα οικονομικά εγκλήματα που τελέστηκαν σε βάρος μας και στα οποία συμμετείχε. Ας ομολογήσουν τότε ότι ήταν ανίδεοι μπας και γλυτώσουν το δόλο και αποφύγουν τα χειρότερα. Αν πάντως ο κόσμος καταλάβει πραγματικά τι γίνεται, ίσως και οι φυλακές να είναι σωτηρία για πολλούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου