Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η απαρχή της δίκης της Χρυσής Αυγής


Όπως φαίνεται οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν παρίστανται στη δίκη ώστε να απονομιμοποιήσουν επικοινωνιακά την απόφαση του δικαστηρίου. Επιλέγουν να εκπροσωπηθούν δια πληρεξουσίων δικηγόρων. Όλη η ηγετική ομάδα της οργάνωσης εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους.

Η πολιτική αυτή απόφαση θα αποβεί σε βάρος τους δικαστικά. Οι δικαστές θα ήθελαν να ακούσουν τις εξηγήσεις τους, τις απολογίες τους και τι θα είχαν να πουν εν γένει για τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. 

Επίσης να κρίνουν τις προσωπικότητες τους. Στην ποινική δίκη κεντρικό πρόσωπο της διαδικασίας είναι ο κατηγορούμενος και εν προκειμένω οι κατηγορούμενοι επιλέγουν να είναι απόντες. Οι μάρτυρες κατηγορίες δε θα έχουν πειστικό αντίλογο με τους κατηγορούμενους απόντες. 

Εκτός αυτού η δίκη έχει πολλά ανοιχτά νομικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά την κατηγορία της σύστασης της εγκληματικής οργάνωσης, και η φυσική απουσία των κατηγορουμένων ευνοεί την θεμελίωση των κατηγοριών. Όχι την υπεράσπιση. Άγνωστο είναι βέβαια αν θα τηρήσουν την ίδια τακτική καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η άρνηση της κατηγορίας πάντως όταν απουσιάζει ο κατηγορούμενος στην ποινική δίκη δεν είναι πειστική σχεδόν πάντα αποβαίνει σε βάρος του.

Ενδεχομένως μάλιστα μία συγγνώμη ή μεταμέλεια των κατηγορουμένων για κάποιες πράξεις που δεν αμφισβητούνται, θα λειτουργούσε υπέρ τους όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και δικονομικά σε σχέση με πιθανά ελαφρυντικά που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν. 

Οι κατηγορούμενοι φαίνεται λοιπόν ότι έχουν λάθος στόχευση αφού η στάση τους καθορίζεται με επικοινωνιακά και πολιτικά κριτήρια και όχι σε σχέση με τις έννομες συνέπειες και τα νομικά χαρακτηριστικά της ποινικής δίκης. 

Αυτό θα φανεί στην εξέλιξη της διαδικασίας αν ακολουθηθεί η ίδια τακτική μέχρι το τέλος αφού οι μόνες φωνές που θα ακούγονται θα είναι των μαρτύρων κατηγορίας χωρίς αντίλογο.

Η ιστορία δεν θα γράψει ότι υπήρχε πολιτική δίωξη. Η ιστορία θα γράψει την απόφαση του δικαστηρίου που θα έχει και έννομες συνέπειες. 

Ο περισσότερος κόσμος όπως και οι δικαστές θα σκεφτούν και θα πουν: Aν ήταν άδικες οι κατηγορίες γιατί δεν πήγατε στο δικαστήριο να τις αντιμετωπίσετε;

Τέλος να αναφέρουμε ότι όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχε η εξέλιξη της διακοπής της δίκης για τις 7 Μαΐου. 

Στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν εξάλλου στον περιβάλλοντα χώρο του δικαστηρίου δύο άτομα από το περιβάλλον του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι αποτελούν βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, δέχτηκαν επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η διαμόρφωση αυτού του κλίματος θα λειτουργήσει αρνητικά για τους κατηγορούμενους σε σχέση με την εξελισσόμενη υπόθεση. Υπήρχε όμως και προπηλακισμός ή βιαιοπραγία κατά μέλους της Χρυσής Αυγής.

Στα αξιοσημείωτα και η αποδοκιμασία του βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού που είχε προκαλέσει στο παρελθόν με δηλώσεις του το κοινό αίσθημα και θέλησε να ενσωματωθεί με το αντιφασιστικό κοινό που δεν τον αποδέχτηκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου