Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

The game is on again

Η υπερίσχυση του ξεκάθαρου ΟΧΙ ακούγεται στην Ευρώπη. Και πέρα από αυτήν. Έχει τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Και οι συνέπειες του. Ουδείς μπορεί να κινηθεί τώρα εκδικητικά πλέον εναντίον της κυβέρνησης ή του Τσίπρα. 

Εντός - Εκτός.

Απόψε το βράδυ θα είναι η πρώτη είδηση στο CNN, το BBC, στην Γαλλία, στην Γερμανία και σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη είδηση! Κάτι λέει αυτό. Δημιουργεί πολλαπλές συνέπειες πολιτικά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια πολύ επικίνδυνη πρωτοβουλία και έστριψε το τιμόνι πολύ απότομα στο τέλος. Έχοντας να ξεπεράσει και τις δυσκολίες με τους θεσμούς και τα προβλήματα με την συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στο Κοινοβούλιο προσέφυγε στον κόσμο!

Ο κόσμος πυροβόλησε. Και πυροβόλησε κατά όλων. Εντός - Εκτός. Είπε θέλω τον Τσίπρα και μια καλύτερη συμφωνία. Να μπορώ να ζήσω με κάποιες προοπτικές. Αυτό ψήφισε ο κόσμος και ας φώναζαν οι σκελετοί για ευρώ-δραχμή και εκβιαστικά διλήμματα τρομοκρατώντας κατά τα ειωθότα. 

Η Ελλάδα κράτησε τον νέο Πρωθυπουργό της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πλειοψηφία των Ελλήνων. Ακομμάτιστα και με διαφορά, παρόλη την ειθισμένη τρομολαγνεία που λειτούργησε πάλι αντίστροφα. 

Ο Πρωθυπουργός βγαίνει πιο ισχυρός παρά τα λάθη που έγιναν στην διαπραγματευτική τακτική και διαδικασία. Πλέον μπορεί να επιβληθεί και στο κόμμα του σε σχέση με την όποια συμφωνία. Άλλωστε όλοι κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι ζόρικα και επικίνδυνα. 

Στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης υπάρχουν αστέρια! Το σωστό μείγμα πολιτικής καθοδήγησης από τους σωστούς ανθρώπους και ρεαλιστικών λύσεων μπορεί να σώσει την παρτίδα.

Η διαπραγμάτευση με στόχο μία βιώσιμη συμφωνία συνεχίζεται. Θα είναι πολύ δύσκολη. Ο Τσίπρας και οι θεσμοί πρέπει να βρουν και να συμφωνήσουν για όλα αυτά που επί 5 μήνες δεν βρήκαν κοινό τόπο. Ο χρόνος πιέζει. Και ιδίως σε βάρος της Ελλάδας. 

Το δημοψήφισμα όμως μπορεί να αποδειχθεί ένας καίριος ελιγμός για όλους τους Έλληνες και την χώρα. Ίσως αποτελεί την φωνή της πολιτικής που μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Θα εισακουστεί; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου